До края на седмицата Омикрон ще бъде доминиращ у нас. Това

...
До края на седмицата Омикрон ще бъде доминиращ у нас. Това
Коментари Харесай

Витанов: Заради Омикрон ще достигнем 10 000 случая на ден

До края на седмицата Омикрон ще бъде преобладаващ у нас . Това съобщи математикът проф. Николай Витанов в ефира на „ Здравей, България ” по
.  
„ Първото нещо, което той ще провокира, е постигане на 10 000 случая дневно. Има време това да се случи. Не се чакат внезапни пикове, тъй като пожарът не гори отмерено. Дори и да има такива, това няма да продължи повече от 2-3 дни ”, сподели още той.

Витанов удостовери, че направената от него прогноза през ноември е настояща и все още. „ След като Омикрон стане преобладаващ,  2-3 седмици ще бъдем в негов плен . Това ще бъде максимумът, ще стои няколко дни и по-късно ще тръгне надолу. Т.е. упованията са, че през втората половина на февруари ще сме минали максимума и ще вървим надолу ”, уточни математикът.

„ Като цяло обстановката с COVID-19 е търпима, само че се очаква бавно утежняване. Вариантът Делта отслабва, а Омикрон към момента не е станал преобладаващ . Базовото репродуктивно число през днешния ден е 1,11 - т.е. 100 души с COVID-19 заразяват 111. Заразата усилва обсега си, само че цифрата е под 1,3. Това е по този начин, тъй като в областите, където заболеваемостта е висока, кревати към момента има. А там, където е по-ниска – леглата понижават ”, сподели още той.

От позиция на претовареност на интензивните кревати най-неприятно е ситуацията в Северния централен регион – Силистра, Русе, Велико Търново. „ Тя е 72,5%, само че в случай че нищо не се направи, до края на седмицата ще стане 80%. Има обаче и дейни детайли, които могат да трансформират това – правителството може да предприеме някакви ограничения за да не се доближат тези проценти ”, съобщи математикът.

Според него това дали в тези области ще се наложи локдаун или не, не е единствено здравно, само че и политическо решение. „ Системата е изчислена по този начин, че дори да станат 80%, може да издържи още известно време. Тоталният локдаун нормално за 10-ина дни трансформира картината. В тази вълна скоростта на запълване на леглата не е била над 2% дневно, тъй че упованията са да не се доближи до 100% запълване. Този запас от 20% не може да се изгори за един ден ”, изясни той.

„ Русе беше ден-два над 80%, в този момент са 70 и няколко - нищо не стана. Може да се изкара известно време и на 80%. В близките области на Северния централен регион има свободни интензивни кревати. Т.е. хора, които имат потребност от интензивни грижи, могат да бъдат закарани там и ситуацията да се удържи ”, разяснява Витанов.

Директорът на МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов " - Велико Търново доктор Стефан Филев разяснява новия метод на отчитане на обстановката по отношение на заетостта на интензивните кревати.

„ Възприемам го с запаси, тъй като другите области имат друг брой интензивни кревати. Във Велико Търново имаме 18 разкрити интензивни кревати. Ако те са заети сега и в случай че превеждаме заболели към субинтензивни и естествени Коронавирус отделения, тъй като са се подобрили или след летален свършек, това значи ли, че ще минем в зелена зона, тъй като имаме повече свободни интензивни кревати ”, разяснява той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР